Sulaman riben sangat senang dipelajari biarpun buat mereka yang tak memiliki asas dalam bidang jahit. Ini disebabkan apabila membuat corak rekaan sulaman riben, ketika riben ditusuk ke dalam busana ia bakal menghasilkan satu hasil rekaan sulam riben yang menawan.

Proses Sulaman Riben Tidak Serangkai Seperti Proses Sulaman Lain.

 

Sebenarnya, proses menyulam sulaman riben ini tidak serangkai seperti sulaman lain yang mana, di mana terdapat beberapa proses lain yang harus dilakukan sebelum hasil sulaman menjadi dengan baik. Dalam erti kata lain, sulaman riben ini boleh terus dihasilkan menjadi corak yang diingini tanpa perlu menghabiskan beberapa rangkaian proses menyulam. Adakalanya, hanya dengan satu tusukan dan simpulan sahaja, anda sudah dapat menghasilkan satu rekaan atau satu bentuk bunga reben yang diingini.

Justeru, jikalau anda yang berminat dalam mempelajari sulaman, bolehlah memulakan langkah awal dengan mempelajari sulam riben.

Corak Rekaan Sulam Riben Sungguh Terhad.

 

Adapun begitu, kaedah untuk menyulam sulam riben ini sangatlah terhad jikalau dibandingkan dengan sulaman -sulaman lain. Ini berpunca sulaman riben sungguh kepada mengguna corak bunga ros, floribund, jasmine dan carnation yang seakan-akan serupa langkahnya sewaktu menghasilkannya.

Tetapi Sulaman Riben Sungguh Senang Dipelajari.

 

Oleh disebabkan ia amat mudah dipelajari, maka itulah tarikan yang kuat untuk anda mempelajari teknik sulaman riben. Cuma, anda mestilah mengguna pakai kain yang sedikit kasar yang mempunyai urat kain yang besar kerana ia membantu anda semasa menarik atau menolak riben menembusi tekstil. Jikalau tekstil itu susah untuk anda tembusi dengan riben, ia bakal mengakibatkan kesukaran atau kesakitan pada jari jemari anda nanti.

Lantaran keadaan seperti Inilah yang akan membantutkan kesungguhan anda untuk menghabiskan sesuatu proses menyulam riben. Ia akan lebih jelas terjadi terutama untuk mereka yang baru dalam mengenali lebih lanjut tentang sulaman riben. Jadi, pastikan tekstil anda kasar serta mempunyai urat untuk menyenangkan proses menjahit riben.

Selamat Mencuba!

Ikhlas,

Syahida Ramli,

Pengasas Butik Sulaman & Akademi Sri Classic Collection