Penggunaan sulaman tangan atau sulam benang atau sulam tradisional ialah satu perkara yang serangkai dalam seni sulam. Sekiranya dahulu, ia dilakukan pada seperah, alas bedak, alas pinggan serta sebagainya. Kini corak rekaan sulam tangan habis berubah juga berkembang penggunaannya kepada dunia rekaan sulaman.

Kain Fabrik Kanak-Kanak Banyak Dihiasi Corak rekaan Sulaman Tangan.

Hasil rekaan sulam tangan paling banyak disulam pada busana busana kanak-kanak. Dan kebiasaannya hasil rekaan sulam tangan klasik pasti digabungkan dengan jahitan smoking. Selain daripada itu, beg, topi, tudung, kerudung, selendang dan busana juga turut dihiasi dengan corak rekaan yang memiliki rekaan sulaman tangan. Cuma motifnya berlainan menurut cita rasa peminat sulaman dan had umur pemakai.

Hasil rekaan Sulam Tangan klasik Bagi Gaya Remaja.

Jikalau seseorang remaja, kebiasaannya hasil rekaan design sulam tangan klasik akan menghiasi kemeja t serta seluar jean menjadi kesukaan mereka bagi menambahkan lagi aksesori yang sedia ada. Motif-motif yang biasanya digunakan pula sangat kepada corak-corak abstrak, serta geometri tidak sama dengan pemakaian bagi mereka yang berada dalam umur peringkat dewasa juga kanak-kanak yang banyak kepada motif sulaman benang berbunga-bunga serta motif klasik.

Teknik Bulion Menjadi Tumpuan Dalam Hasil rekaan Sulaman Tangan.

Kuncinya, setiap satu hasil rekaan sulam tangan benang akan lebih terarah kepada kaedah bulion kerana ia boleh dikembangkan dalam bermacam rupa bentuk yang dikehendaki. pengolahan serta ton warna yang sesuai juga memainkan peranan penting sewaktu membuahkan hasil rekaan sulam tangan klasik ini. Berkemungkinan tumpuan boleh diluaskan kepada penggayaan kaedah bulion dan cara mengembangkan tekniknya.

Justeru, jikalau anda berminat bagi mempelajari juga menguasai beraneka teknik rekaan sulam tangan secara kreatif juga profesional, maka jangan lupa mengikuti Online Courses Sulaman Tangan kami.

Ikhlas,

Syahida Ramli,

Pengasas, Akademi Sulaman Sri Classic

Moderator Online Courses Sulaman Tangan