Project Description

Sulaman Kerawang Air Mata Dengan Motif Sulaman Bunga Ros Hutan.

Sulaman Baju Kurung Tradisional.

Sulaman kerawang air mata dengan motif sulaman bunga ros hutan adalah rekaan sulaman kerawang untuk baju kurung tradisional pelanggan butik kami pada kali ini.

Sulaman Kerawang Air Mata Dengan Motif Sulaman Bunga Ros Hutan
Follow Us On Instagram

Sulaman Kerawang Di Bahagian Tangan dan Biku Di Keliling Baju.

Sulaman Baju Kurung Tradisional.

Sulaman kerawang air mata dengan bunga ros hutan kali ini dihasilkan pada baju kurung tradisional. Ia dihasilkan di bahagian hujung tangan sahaja. Manakala di bahagian keliling bawah baju, hanya dihasilkan sulam biku dengan rekaan bunga-bungaan kecil.

Saiz Ketebalan Sulaman Berbeza.

Sulaman Baju Kurung Tradisional.

Di sini, ia memberi sedikit kelainan berbanding dengan rekaan-rekaan sulaman kerawang kami sebelum ini seperti baju kurung tradisional sulam ayak bunga safron. Di mana sulaman yang dihasilkan sama besar ketebalan sulaman pada bahagian tangan baju mahupun di bahagian hujung keliling baju. Ketebalan bagi kedua-dua tempat ini dihasilkan sama besar saiznya.

Rekaan Sulaman Tertumpu Di Bahagian Tangan.

Sulaman Baju Kurung Tradisional.

Walau bagaimanapun, pada kali ini, pihak pelanggan kami meminta agar rekaannya hanya tertumpu di bahagian tangan berbanding dengan hujung bawah baju. Sebab itulah pada kali ini, dihasilkan sulaman kerawang yang menyerlah di bahagian hujung tangan. Manakala di bahagian bawah labuh baju, hanya biku-biku kecil sahaja yang dihasilkan.

Motif Sulaman Bunga Ros Hutan.

Sulaman baju Kurung Tradisional.

Dari segi motif bungaan pula, kali ini motif ros hutan menjadi pilihan kami. Manakala motif ini dihasilkan dengan saiz sederhana besar di bahagian hujung tangan baju. Dengan ini, ia nampak sedikit berbeza ekoran posisi rekaan ros hutan ini tidak dihasilkan dalam 1 sisi pandangan sahaja. Sebaliknya ia dihasilkan pada posisi yang berlainan. Iaitu posisi sisi, posisi atas ataupun posisi kudupan satu-satu bentuk bunga ros hutan ini. Sebab itulah jika dilihat betul-betul pada rekaan sulaman ini, terdapat posisi yang dilukis dari sudut pandangan tepi bunga ros hutan ini. Apabila dilukis dengan posisi dari bahagian sisi, kelihatan dengan jelas tampuk satu-satu kuntum bunga ros hutan ini.

Rekaan Sulam Di Hujung Tangan Berbentuk Pucuk Rebung.

Sulaman Baju Kurung Tradisional.

Ia lebih menyerlah lagi apabila rekaan pada hujung tangan baju kurung tradisional ini dihasilkan dalam bentuk pucuk rebung. Ia meruncing ke atas seperti segitiga. Justeru, apabila dipakai, ia akan nampak penuh di bahagian hujung lengan baju.

Ketebalan Saiz Sulaman Kerawang.

Sulaman Baju Kurung Tradisional.

Manakala ketebalan sulaman kerawang di bahagian hujung lengan baju kurung tradisional ini adalah setebal 4.5 inci. Ia tidak terlalu tebal dan tidak pula terlalu nipis. Namun, ia nampak mewah kerana rekaan sulamannya sesuai dengan latar belakang baju kurung tradisional ini.

Sulaman Biku Di Bahagian Hujung Labuh Baju Kurung Tradisional.

Sulaman Baju Kurung Tradisional.

Di bahagian hujung labuh baju pula, sulaman biku hanya dibuat dengan motif berbunga kecil. Gabungan 3 bunga kecil dihiasi dengan daun-daun yang disusun seperti bentuk ‘S’ ini amat menarik, berbanding dengan hanya dihasilkan lengkuk-lengkuk sahaja. Ketebalan biku bunga-bunga kecil ini pula adalah setebal ¾ inci sahaja. Ia tidak pun sampai 1 inci. Sebab itulah hasilnya nampak menyerlah walaupun dihasilkan ringkas.

Motif Kerawang Air Mata.

Sulaman Baju Kurung Tradisional.

Selain daripada itu, pada kali ini kerawang yang dihasilkan adalah kerawang air mata. Kerawang air mata ini sangat menarik kerana ia jarang dihasilkan dalam rekaan-rekaan kami sebelum ini. Justeru, penghasilan kerawang motif air mata ini amat sesuai sekali untuk design sulaman pada kali ini.

Kombinasi Warna Sulam Harmoni.

Sulaman Baju Kurung Tradisional.

Bukan itu sahaja, hasil sulaman pada kali ini kelihatan lebih menyerlah dengan kombinasi warna yang harmoni. Gabungan warna peach, kuning dan purple pada bunga ros hutan ini telah menjadikan ia sangat cantik dan unik. Begitu juga kudup bunga pada ros hutan ini. Ia telah menimbulkan lagi rekaan sulaman kerawang motif bunga ros hutan ini.