Hakikatnya, tak payah ketika mencari atau nak mereka lakaran sulam tangan benang kerana apa yang nak disulamkan tertumpu kepada tekstil polos sahaja. Dengan ini ia mudah digubah ketika membuat corak sulaman tangan benang yang menawan kerana tidak terhad dengan corak kain yang brnaeka corak.

Corak Sulaman Tangan Benang Sesuai Bagi Tekstil Polos.

 

Secara realiti, jikalau anda mahu mereka apa jua corak sulaman benang ini untuk busana yang bercorak, pastikan ianya tak memiliki corak yang padat. Bukannya apa, sekiranya coraknya padat, ia tidak akan terpapar cantik jikalau disulamkan dengan sulaman tangan klasik. Malahan, rekaan tersebut bakal tampak janggal juga berserabut sekiranya digabungkan kedua-duanya.

Selain daripada sulaman tangan benang juga kaedah penghasilannya, mungkin anda tertanya-tanya apakah cara untuk anda mendapatkan ilham ketika mencorakkan sulaman benang. Ini disebabkan sulaman tangan klasik ini banyak dipengaruhi oleh hasil rekaan daripada Barat dalam pembentukan motifnya.

Perlu Membuat Rujukan Apabila Mencari Idea Sulaman Tangan Benang.

 

Bagi saya, sebelum memulakan apa jua corak sulaman benang ini, saya patut membuat beberapa rujukan dengan berpandukan contoh-contoh gubahan yang eksklusif juga menarik seperti rekaan pada kertas pembalut, majalah kanak-kanak, gubahan di kedai dekorasi seperti Lovely Lace juga mengamati hiasan dan pemandangan di taman-taman khususnya taman rama-rama. Inilah di antara sumber ilham yang wujud di sekeliling saya sewaktu membuahkan motif untuk rekaan sulaman tangan benang.

Anda Mampu Membuahkan Corak rekaan Sulaman Tangan Benang Yang Menarik.

 

Oleh itu, terpulang bagi diri anda apabila membuahkan rekaan sulaman tangan benang anda sendiri menurut ilham juga kreativiti anda yang menarik. Pokok pangkalnya, anda dapat menghabiskan apa jua bentuk rekaan sulaman tangan klasik asalkan ia disulam pada kain yang polos. Jikalau tidak anda pasti mengalami sedikit kesukaran sewaktu menggabung jalinkan corak rekaan sulaman benang dengan kain baju yang bercorak.

Selamat Mencuba!

Ikhlas,

Syahida Ramli,

Pengasas Butik Akademi Sulaman Sri Classic