Baiklah, asas kemahiran sulaman kerawang bagi mereka yang mengguna pakai mesin domestik ialah dengan mengguna sepenuhnya kemahiran ayak sulam yang seiring dengan kayuhan pedal kaki mesin domestik tersebut.

Pergerakan Asal Sulam Kerawang.

Apa yang mesti anda lakukan sewaktu menyulam asas sulam kerawang ini ialah dengan menggerakkan kayu pemidang secara terus sama ada ke kiri dan ke kanan atau ke atas dan ke bawah dengan garis lurus yang betul. Mungkin ramai yang bakal menyoal kepada saya iaitu mengapa tak dilakukan kaedah asas zig zag sebagai titik bermulanya asas sulaman ayak kerawang.

Gerakan Garis Lurus Sebagai Asas Sulaman ayak Kerawang.

Begini, sehabis membuat proses tersebut, pergerakan yang patut anda buat pula ialah gerakan garis lurus yang mirip huruf Z yang dibuat dan dihasilkan secara menegak atau ke kiri dan ke kanan. Dengan ini pergerakan tersebut akan membuatkan anda boleh membuat pergerakan asas sulam kerawang yang menawan. Malahan apabila anda sukses melakukannya, anda berupaya untuk menyentap sedikit dalam memulakan lompatan benang pada kaedah cincang.

Kemaskan Pergerakan Utama Sulaman ayak Kerawang.

Inilah tip atau pedoman kerana setiap satu pergerakan yang diajar tadi merupakan pergerakan yang begitu penting dalam memulakan kerawang. Jika anda mendapati agak sukar untuk memahaminya, maka kerana itulah Platform Online Courses Sulaman ayak Kerawang diajar dalam bentuk visual iaitu Video HD yang dapat memberikan gambaran yang sangat jelas kepada anda dalam sesuatu pergerakan sulaman ayak yang dilakukan.

Ikhlas,

Syahida Ramli,

Pengasas, Akademi Sulaman Sri Classic