Sulaman ayak kerawang dahulunya sekadar dipakai oleh kaum Melayu serta juga kaum baba dan nyonya di Melaka. Hari ini, perkembangan pesat di samping usaha oleh pihak kerajaan terutamanya ketika ia dipromosikan oleh Datin Seri Endon, isteri Perdana Menteri ketika itu.

 

Hasil Rekaan Sulaman ayak Kerawang Mula Disulamkan Bersama Aneka Jenis Fesyen.

 

Daripada promosi yang dibuat ia sudah berjaya menjadikan sulaman ayak kerawang mula dipakai bukan saja hanya di majlis-majlis jemputan rasmi serta ofisial semata-mata namun juga kini fabrik baju bersulam kerawang sudah dipakai secara kasual oleh golongan muda. Hal ini disebabkan rekaan sulam kerawang juga disulamkan dengan seluar, skirt mahupun pario. Itulah yang menjadi daya tarikan sulam kerawang untuk golongan muda untuk mencubanya.

 

Pembanjiran Corak Rekaan Sulaman Ayak Kerawang.

 

Thumbnail Menyulam Ayak MesinSekarang, pembanjiran corak rekaan sulaman ayak kerawang yang dijahit oleh negara jiran melangkaui sulam kerawang yang disulam oleh anak-anak tempatan. Malah, khidmat tempahan sulaman ayak kerawang mereka turut diiklankan bagi menjadi wakil jualan produk sulaman ayak kerawang dari sana.

Inilah yang merugikan kita selaku anak tempatan yang sekadar bergelar pemakai semata-mata serta jikalau dilihat dari segi ekonomi pula, banyak wang keluar ke negara jiran berlaku. Ini disebabkan jikalau kita dapat membuat sulam kerawang ini, sudah pastinya ia mampu mendatangkan pendapatan sampingan yang lumayan ataupun pendapatan tetap kepada kita.

 

Mari Mempelajari Kemahiran Sulaman Ayak Kerawang.

 

Justeru, usah menjadi sekadar seorang pengguna sahaja. Anda sewajarnya mempelajarinya agar anda juga mendapat faedah seperti mana warga negara jiran yang menjadikan bidang tempahan sulam kerawang ini sebagai sebahagian daripada sumber pendapatan mereka. Sekiranya anda berjaya mempelajarinya dan menguasai kemahiran ini, anda adalah antara individu yang dapat memonopoli pasaran tempahan sulaman ayak kerawang di dalam negara.

Jumpa Lagi!

Ikhlas,

Syahida Ramli,

Pengasas, Butik Sulaman Sri Classic Collection

Jom Belajar Sulaman Ayak Kerawang!