Selain daripada jahitan manik, rekaan sulam kerawang turut dikenali rekaan tambahan di fabrik yang disukai serta diminati sehingga masa kini. Walau macamana pun banyak cara yang telah diaplikasikan pada zaman kini agar memudahkan pereka fesyen dalam sesuatu hasil rekaan sulaman kerawang yang eksklusif.

Sukar Menggaji Individu Juru Sulaman Kerawang Tanahair.

 

Bagi memiliki bordir kerawang yang dijahit secara tradisional, ia memerlukan kos yang tinggi harganya terutamanya sekali untuk mendapatkan penyulam-penyulam negara iaitu susah berbanding dengan penyulam dari negara jiran.

 

Cara Bordir Tampal Pengganti Sulaman Kerawang.

 

Sulaman TampalOleh kerana itu, kaedah yang sungguh mudah dan juga murah ialah dengan menggunakan cara tampalan atas fabrik dalam membuat sulaman kerawang. Ini disebabkan langkah sulaman tampal itu hanya menggunakan kain lace atau renda sahaja sebagai penghias pakaian sulam kerawang.

 

Seterusnya, cara menjahit sulam kerawang menggunakan kaedah ini ialah dengan memotong renda atau lace itu serta disulam semula mengikut kesesuaian rekaan lace dan renda itu atas busana pakaian. Jika anda lihat di sini, cara ini amat diminati bagi penyulam-penyulam kerawang yang berada di Indonesia dan juga corak-corak bordir kerawang yang dibawa masuk dari sana yang menggunakan busana tampalan.

 

Sulaman Tampal Sungguh Sensitif Daripada Sulaman Kerawang Ayak Tradisional.

 

Biarpun jika dilihat sulam yang terhasil akan berpintal-pintal serta sensitif, itu adalah natijah biasa kerana fabrik lace serta renda mempunyai sifat lembut dan sensitif.

 

Oleh itu, bagi anda yang mempunyai pakaian bordir kerawang dengan cara di atas, adalah dicadangkan supaya pakaian anda hanya dicuci bersama cucian kering agar rekaan sulamannya terjaga serta tahan lebih lama.

 

Jangan lupa mendaftar dan belajar sulaman kerawang secara online bersama kami hari ini!