Sulaman ayak kerawang begitu selari bersama gaya mewah dan juga baju pengantin. Sekiranya dulu, pakaian pengantin lebih kepada songket, walau bagaimanapun pada masa sekarang gaya baju pengantin sudah ditambahkan dengan elemen sulam kerawang. Malahan, tekstil lace juga turut disulam kerawang agar ia jelas lebih mewah juga cantik.

Sulam Kerawang Menarik Diperagakan Untuk Majlis Formal & Keramaian.

Rekaan sulam kerawang ini begitu disukai di negara jiran iaitu Brunei kerana songket yang ditenun bakal dihiasi bersama rekacipta sulam kerawang untuk mereka pakai ketika menghadiri majlis-majlis keramaian serta majlis-majlis jemputan rasmi tradisional. Tak hairanlah sekiranya sulaman ayak kerawang dijahit setebal 5 inci serta ada kalanya lebih menurut gaya baju yang diperagakan.

Hasil rekaan Sulaman ayak Kerawang Sungguh Bernilai Serta Diangkat Tinggi.

Masih saya ingat di saat perkahwinan Tuanku Mahkota Sultan Brunei, mempelai perempuan disalinkan bersama songket hijau yang mewah dengan corak rekaan design sulaman ayak kerawang yang sarat menghiasinya. Di sini saya tidak melihat kesaratan rekaan sulam kerawang tersebut akan tetapi melihat macammana rekaan sulam kerawang dilonjak sebegitu tinggi nilainya kerana masih lagi dijahit serta dipakai dalam majlis keramaian yang menampilkan kemewahan seseorang.

Corak Sulam Kerawang Tidak Hilang Ditelan Zaman.

Malahan, dari dahulu sehingga sekarang, rekaan sulaman kerawang dianggap tidak lapuk ditelan dekad apabila digayakan. Cuma kita di Malaysia sungguh meminati rekaan sulaman ayak kerawang yang sederhana tebalnya iaitu antara 2.5 inci hingga 4.0 inci. Sekiranya ia dijahit lagi tebal biasanya hanya dihasilkan untuk satu-satu majlis sahaja.

Pelajari & Kuasai Kemahiran Sulam Kerawang.

Itulah uniknya sulaman ayak kerawang yang dapat berdiri sendiri tanpa perlunya elemen-elemen yang lain bersamanya. Malahan ia tetap kekal memiliki ramai peminatnya yang tersendiri. Alangkah indahnya sekiranya anda mampu menghasilkannya sendiri. Oleh itu, jangan lupa mendaftar hari ini bersama Platform Online Courses Sulaman ayak Kerawang serta bersama-sama mempelajarinya secara atas talian.

Selamat Mencuba!

Ikhlas,

Syahida Ramli,

Pengasas, Butik Sulaman Sri Classic