Jahitan manik timbul atau manik 3D dengan mengguna kaedah payoti kini menjadi gaya dalam trend bermanik terkini. Ini kerana sesuatu untaian manik-manik ini menuntut ketekunan yang tinggi selain menuntut kesabaran serta minat terhadap sulaman manik.

Istilah Sulaman Manik 3D

Maka, terbitlah istilah manik 3D yang menjadi gaya terkini. Sebenarnya ia di untai menggunakan cara asas payoti. Selain daripada kaedah payoti, jikalau anda seorang yang kreatif, anda juga mampu membuat hasil rekaan jahit manik 3D. Ini disebabkan elemen yang sinonim mampu digunakan ketika membuat hasil rekaan sulam manik 3D tersebut.

Selain daripada itu, material bantuan seperti dawai halus, tali tangsi serta sebagainya digunakan dalam menjadikan corak rekaan jahit manik 3D itu betul-betul terhasil natural serta tegap. Malah, penggunaan warna cerah serta gelap juga perlu dalam menyulam tona warna yang 3D. Sekiranya tidak, ia tak akan kelihatan natural serta semula jadi.

Hasil rekaan Sulam Manik 3D Menuntut Kesabaran Tinggi

Macammana anda hendak mencari idea dalam memulakan hasil rekaan sulam manik 3D ini? Ilhamnya mampu didapati dari pembacaan anda mahupun dari pemerhatian anda seperti melihat gubahan bunga, melihat majalah, melihat susuan flora di taman serta sebagainya. Kesemua aktiviti tadi mampu menjadi sumber ilham rujukan anda ketika memulakan corak rekaan jahitan manik 3D.

Praktis Bagi Memulakan Corak rekaan Sulam Manik 3D Yang Menarik.

Justeru, pokok pangkalnya, anda mesti mempraktikkannya agar anda betul-betul mahir serta membuahkan jahit manik yang sebenar. Ingat! hasil rekaan jahit manik 3D menuntut kesabaran serta ketekunan yang amat tinggi.

Selamat Belajar!

Ikhlas,

Syahida Ramli,

Pengasas, Butik Akademi Sulaman Sri Classic

Jom belajar menjahit manik 3D!