Sekiranya masa lampau, rekacipta sulaman beads hanya jarang-jarang sahaja diaplikasikan sebagai mencantikkan fabrik baju. Sebaliknya, desawarsa ini style rekacipta sulam manik bertukar daripada sedikit dijumpai kepada penghias fabrik baju dengan lebih bling bling. Tiada lagi hanya langkah manik jelujur, teknik manik iring atau teknik manik tabur yang diaplikasikan, namun desawarsa ini apa-apa sahaja ciptaan corak jahit manik berubah sungguh bling bling dan sungguh bling bling!

Corak Jahitan Manik Dahulu dan Kini

Jikalau masa dulu, rekacipta jahitan manik ini, hanya fokus di hujung lengan, hujung labuh busana atau di leher pakaian cukuplah dengan hanya satu baris sahaja. Sebaliknya ketika pertukaran zaman fesyen waktu ini, hasil rekaan jahit manik telah pun bertukar di mana sekiranya manik satu lapis ia hanya dilakukan atas busana kanak-kanak agar mencantikkan lagi fabrik kanak-kanak itu. Betul! baju kanak-kanak pun telah didekorasi dengan rekacipta jahitan manik.

Pelbagai Aksessori Tambahan Hasil Rekaan Jahitan Manik.

Agar mengindah corak rekacipta jahit manik atas fesyen trend waktu waktu ini, banyak bahan dan aksessori ditambah selain daripada manik semata-mata iaitu ditambah dengan sequin banyak rupa, pearl aneka ukuran, dan kristal yang mempunyai banyak bentuk.

Dengan menggabungkan kesemuanya, atau mengambil hanya satu daripadanya, rekacipta jahit manik ketika ini bertukar satu ciptaan rekacipta kerja tangan yang unggul apabila berubah penghias sesuatu baju.

Perbandingan Harga Design Jahitan Manik.

Tak Perlu terperanjatlah sekiranya fabrik baju bling bling dengan beads serta kesemua rupa aksessori , boleh menyerupai harga sebuah kereta brand tempatan. Ini kerana bila pelanggan menempah apa jua design hasil rekaan jahit manik, pelanggan sebenarnya membayar bentuk kreativiti serta seni kerja tangan si penjahit manik sewaktu merealisasi serta memenuhi permintaan pelanggan itu.

Tidak cukup dengan itu, rekacipta jahit manik ini bergantung kepada kemahuan pelanggan serta yang sungguh mustahak ialah pelanggan boleh membayar serta satisfaktori dengan bentuk kreativiti si penjahit ketika mencorakkan jahit manik itu.

Penggunaan Labuci Dalam Jahitan Manik.

Malahan, penggunaan sequin yang aneka design juga sering kali disukai oleh si penjahit manik waktu desawarsa ini supaya menghasilkan bunga-bungaan manik yang sangat 3D serta unik.

Jikalau dulu, penggunaan sequin dikira tidak sesuai kerana akan menghasilkan fabrik baju sungguh menyerlah, sebaliknya ketika zaman ini, ia bertukar kegemaran ramai. Lagi eksklusif serta ber bling bling lagi disukai pelanggan.

Jikalau dilihatkan, sedikit individu yang berbusana polos tanpa aksessori manik ataupun sulam yang lain seperti jahit benang, jahit riben dan juga jahitan kerawang baba nyonya.

Dengan lahirnya fesyen ini, ia akan menambahkan lagi demand pasaran tentang aksessori fabrik baju yang digabungkan dengan banyak hasil rekaan hasil rekaan sulam manik. Sekaligus, ia mampu berubah pendapatan sampingan untuk mereka yang berkemahiran dalam menjahit serta menyulam manik.

Ikhlas,

Syahida Ramli

Pengasas Butik Sulaman Sri Classic