Sekiranya anda adalah seorang penjahit pakaian, justeru sudah barang pasti tempahan menjahit manik dan labuci adalah satu kepastian untuk semua tempahan pelanggan anda. Ini disebabkan bagi wanita yang berprofession ataupun tak, rekaan pakaian yang bermanik menjadi penyempurna untuk fesyen busana mereka.

Teknik Menjahit Manik dan Labuci Fabrik Polos.

Malahan, sekiranya anda menyulam manik dan labuci busana polos, ia sangat mewah jikalau dipadankan bersama selendang atau tudung yang memiliki sedikit rekaan manik dan labuci di atasnya. Tetapi, sebagai pelanggan anda wajib juga memastikan kesemua rekaan manik dan labuci di kain anda tak sangat penuh sampai jika anda memakainya, ia dapat diumpamakan sebagai sepohon pohon Krismas yang dihiasi dengan lampu-lampu yang berbling-bling.

Mesti sensitif untuk kesemua proses menjahit manik dan labuci pelanggan anda.

Justeru, ketika menjahit manik dan labuci ini, sebagai penjahit anda wajib sensitif terhadap apa yang mahu dipakai oleh pelanggan. Contohnya faktor umur, warna kulit dan ukuran badan pelanggan juga mesti dititik beratkan supaya hasil rekaan jahitan manik dan labuci anda senantiasa digemari serta digilai oleh para pelanggan yang sudah menempah menjahit manik dan labuci bersama anda.

Sebelum menjahit manik dan labuci, pastikan dulu faktor-faktor usia serta warna kulit pelanggan.

Ini disebabkan, kesemua rekaan hasil menyulam manik dan labuci anda mestilah bersesuaian dengan faktor-faktor di atas supaya ia tak sangat pelik bila digayakan oleh anda ataupun sesiapa sahaja. Oleh itu, apa yang mustahak semasa proses menjahit manik dan labuci anda ialah, dengan mengimbangi apa-apa cara, motif rekaan atau rekaan agar ia ideal dan menawan dipadankan bersama kain pakaian anda ataupun fabrik pelanggan anda.

Dinasihatkan agar anda perlu berhati-hati sewaktu mereka rekaan sewaktu menjahit manik dan labuci pada busana yang bercorak berbanding dengan busana polos. Selamat mencuba!

Ikhlas,

Syahida Ramli,

Pengasas Butik Akademi Sulaman Sri Classic