Grosir jahitan manik dihasil serta dikembangkan menurut ilham masing-masing dan semua hasil ilham manik dan labuci perhiasan, dikira sebagai salah satu rekaan sangat mustahak dalam industri perhiasan. Corak rekaan dan pola daripada logam ori atau emas ditambah nilai di atasnya dengan bermacam-macam jenis manik. Di antara senarai berbagai-bagai jenis manik-manik termasuklah kristal swarovski, cat’s eye, Czech beads, glass beads, magnetic beads, trade beads, seed beads, cabochons, natural beads, pearls, Venetian beads, bicones, acrylic beads, European beads, dan sterling silver beads.

Material Jahitan Manik Yang Tersohor

Material manik-manik yang sangat biasa ialah dalam bentuk lingkaran bersama lubang di tengah-tengahnya. Ia dihasil dalam berbagai-bagai bentuk serta jenis manik. Manik-manik silinder panjang ialah salah satu antara manik-manik popular. Ada juga empat persegi panjang atau manik bersegi, manik-manik bersudut 6 atau mendatar dan juga manik-manik berbentuk hati.

Manik-manik kayu yang dihasilkan dari potongan-potongan ukiran kayu kualiti terbaik juga digunakan untuk menghasilkan manik-manik dengan berbagai-bagai bentuk.Seed beads ialah manik yang amat terkenal, yang diperbuat dari gelas balang panjang yang dipanggil kayu berongga.

Tongkat tersebut dicincang dan dipotong pada jarak yang pelbagai untuk memperolehi jenis yang dikehendaki untuk bentuk biji manik. Seed beads diperbuat dari campuran dengan menggunakan dua jenis bahan kaca.

 

 

Membeli Bahan Jahitan Manik dalam Longgokan.

Material manik-manik biasanya dibeli dalam longgokan. Sebuah manik cat’s eye bead, yang ukuran 4 x 6 mm dan 16 inci, dapat berkisar sekitar RM2. Sebuah manik-manik kaca boleh dikenakan bayaran RM0,91, walhal manik-manik balang mampu dikenakan bayaran RM 1,35 sepotong.

Jenis kaca yang digunakan untuk menghasilkan manik-manik juga mempengaruhi kualiti manik. Material manik-manik yang dihasilkan dari kaca Murano amat terkenal serta dikembangkan oleh para pembuatnya yang mahir. Biasanya, kaca yang digunakan di sini sebenarnya dilebur di udara dengan terbuka agar mampu mengembangkan manik-manik dengan begitu menarik. Sejumlah amaun oksida ditimbal dan digunakan dalam bahan-bahan mentah pembuatan kaca agar ia menjadi keras serta sempurna. Mereka menggunakan teknologi tinggi semasa memastikan pemotongan tepat dan alat penggilap untuk menghasilkan manik-manik grosir dengan rekaan yang berkelipan.

 

Mutiara Sebagai Tambahan Aksesori Jahitan Manik.

Mutiara merupakan material jenis lain yang tersohor serta terdapat di pasaran. Mutiara ialah permata berkilau organik yang dihasilkan dari tiram. Ia digolongkan di dalam mutiara air tawar asli dan mutiara air masin. Mereka sedia dalam bermacam-macam warna seperti putih, krem, merah jambu, biru, hitam dan beige. Sebuah untaian mutiara air tawar dapat berkisar sekitar RM1.75.

Ikhlas,

Syahida Ramli

Pengasas, Butik Akademi Sulaman Sri Classic Collection