Jahitan Manik sekiranya masa dulu hanya berkisar atas hujung lengan busana serta kurang sahaja di hujung labuh busana. Sebaliknya, waktu ini peristiwa tersebut sudah pun berubah fesyen penghias sesuatu fabrik baju kaum hawa. Jahitan manik tidak semata-mata untuk corak yang mudah sahaja, namun ia sudah berubah ciptaan yang banyak mencantikkan baju kaum hawa.

Jahitan Manik serta Jahitan Asas.

Sekiranya ia bermula dengan jahitan dan langkah asas, jahitan manik ketika ini sudah hampir bertukar secara menyeluruh dengan menggunakan bolder ros yang menjadi minat peminat sulam manik waktu kini. Malahan setiap bentuk ciptaan manik akan ditambah nilai dengan kristal serta sequin yang bergemerlipan.

Fesyen Mempengaruhi Corak Jahitan Manik

Pasti di sini, fesyen zaman sudah pun mempengaruhi teknik-teknik manik supaya ia bertukar lebih terkini. Cara manik yang menggunakan putik bunga-bungaan kecil sudah memberikan satu peristiwa baru dalam dunia jahit manik.

Ini kerana pengaruh jahitan dari negara jiran sudah mula mencernakan pereka trend tempatan ketika memperkembangkan hasil rekaan jahitan mereka.

Mesti Kreativiti Ketika Segenap Ciptaan Jahitan Manik Anda

Tetapi, biarpun aneka pengaruh luar yang diterima, pokok pangkalnya jahitan manik ini menuntut kreativiti serta ketabahan yang sungguh tinggi sewaktu menghasilkannya.

Ini kerana, ia akan menggambarkan identiti penjahit itu ketika berkarya atau mencipta sesuatu hasil rekaan rekaannya.

Dunia Sudah Bertukar, Trend Terus Bertukar

Persoalannya, benarkah bila dunia telah bertukar, trend turut akan bertukar? Perlukah seseorang penjahit manik turut membuat pengubahsuaian dalam ciptaan jahitan mereka?

Jawapan yang mampu saya lontarkan ialah Ya ataupun Tidak! Ini kerana setiap tempahan bergantung kepada permintaan pelanggan. Namun, tidak salah jikalau seseorang penjahit menambahkan ilmu dalam bidang yang diceburi. Sama ada hendak mengkuti fesyen terbaru ataupun tidak, kesemuanya berpaksi kepada demand serta permintaan pelanggan anda.

Perlengkapkan Diri dengan Banyak Langkah Jahitan Manik

Biar apa pun yang anda lakukan waktu ini, dan biar apa pun level kemahiran serta kepakaran anda ketika menjahit manik, namun kreativiti merupakan pelengkap untuk pertukaran trend.

Justeru, jangan gentar agar mencuba sesuatu sewaktu mengolah design sulam manik anda. Sekiranya anda kebuntuan, maka jangan lupa singgah dan mendaftar dengan kami dalam Online Courses Mari Belajar Sulaman Manik.

Banyak langkah akan diajar dari asas hingga kepada teknik-teknik yang sungguh canggih.

Ikhlas,

Syahida Ramli

Pengasas Butik dan Akademi Sulaman Sri Classic

Moderator Online Courses Sulaman Manik.

Jangan Lupa mendaftar dan mempelajari jahitan manik bersama kami.