Menyulam manik juraian dan lebih diketahui sebagai manik dangling tetap menjadi satu kegemaran hasil rekaan manik terkini. Keunikan sulaman manik dengan cara juraian ini menjadikan busana baju anda nampak berbeza dan kelihatan sangat unik.

Menyulam Manik Juraian Bermula Dari Baju Tradisi.

Hasil rekaan yang mengguna pakai sulam manik ini menjadi trend yang digemari ramai sejak dahulu ia diperkenalkan hinggalah sekarang. Mungkin anda terfikir bilakah masanya teknik manik jahitan manik dangling ini diperkenalkan. Sebenarnya, anda mampu melihat cara sulam manik ini untuk fabrik pakaian tradisional kaum Bumi di Sabah dan Sarawak. Di mana rekaan berjuraian hasil anyaman manik tradisional dihasilkan untuk hiasan kepala dan badan busana pakaian tradisi mereka di sana.

Keunikan Menyulam Manik Dangling Yang Berwarna-warni.

Walaupun ada di antaranya manik dianyam terus pada fabrik tetapi ia juga menggabungkan kaedah menyulam manik dangling terutamanya di tempat bengkung juga kraf kreatif kepala wanita. Malah, sulam manik dangling yang dihasilkan secara juntaian yang berwarna-warni atas baju tersebut dapat menjadikan baju tradisional masyarakat di sana kelihatan unik serta sungguh menarik. Hal ini berpunca juraian manik yang berwarna-warni dihasilkan bersusun-susun dalam corak abstrak yang menggambarkan bahawa mereka mempunyai seni Menyulam yang mampu dibanggakan dan unik di mata sesiapa sahaja yang terpandangnya.

Mahir Menyulam Manik serta Kraf tangan Satu Kemestian.

Ia turut menjadi adat kepada golongan hawa mereka terutamanya yang duduk di rumah panjang menghasilkan kraf tangan sebegini selain mengusahakan tanaman kontan serta ruji untuk mereka sekeluarga.

Semenjak situlah tradisi ini diajar secara turun temurun dengan cara jahit manik untuk busana tradisi mereka. Daripada busana pakaian tradisi mereka inilah, maka Menyulam manik yang mengguna pakai cara dangling menjadi ilham kepada pereka fesyen tempatan kita dalam menghasilkan sesuatu rekaan yang nampak sungguh unik juga diberi nafas baru dalam sulaman manik.

Dan sulam manik tersebut biarpun simple ia tetap menjadi fesyen untuk diikuti oleh mereka yang berminat.

Selamat mencuba!

Ikhlas,

Syahida Ramli,

Pengasas, Butik Sulaman Sri Classic dan Akademi Sulaman Sri Classic

Jom Ikuti Kelas Menyulam Manik Secara Online Bersama Kami!