Bertemakan Moghul, IFF sudah menutup tirainya dengan berbagai-bagai fesyen fabrik Muslimah yang diperagakan termasuklah fesyen terkini sulam manik dan labuci. Kaftan yang beraneka hasil serta jubah Muslimah yang beraneka jenis potongan turut berjaya menjadi pemula kepada hasil fesyen terkini untuk tahun 2011.

Cetusan Idea Sulam Manik dan labuci terkini Fesyen Muslimah.

Jahit manik dan labuci terkini juga tak ketinggalan sewaktu menyemarakkan lagi fesyen Muslimah ini. Motif bersama kristal dan manik-manik yang penuh adalah kegemaran pereka fesyen tanah air mahupun pereka fesyen antarabangsa. Malahan, sulam manik dan labuci terkini telah digubah seakan-akan rekaan penyeri hiasan untuk puteri-puteri Mesir purba dahulu kala. Ada juga yang bertingkat-tingkat dan ada juga yang dicantumkan secara berangkai-rangkai. Dan apa yang menariknya, ia menumpukan pada bahagian hadapan kepala dan juga bahagian hadapan baju.

Pengunaan Benang Emas dan Warna Suasa Ketika Fesyen Sulam Manik

Yang menariknya, sulam manik dan labuci terkini yang dihasil dengan menggunakan benang emas dan warna-warna suasa adalah kegemaran pereka fesyen terkini agar hasil hasil reka kreatif mereka lebih menunjukkan elemen-elemen Monghul. Teknik jahit manik labuci terkini yang cantik perhatian saya ialah gabungan sulam kerawang dan manik labuci yang menggunakan warna-warna emas dan juga suasa tadi dah menjadikan jahit manik labuci nampak sungguh berlainan. Bagaimana penggunaan benang emas itu sendiri menjadikan pakaian daripada kain jenis lembut menjadikan si pemakainya bak puteri pada zaman purba. Elemen-elemen inilah yang bakal mewarnai serta menjadi pemula kepada hasil fesyen terkini tanah air khususnya dalam memperkembangkan lagi hasil karya semua pereka fesyen negara supaya ia menjadi trend untuk tahun 2011 nanti.

Pencetus Fesyen Sulam Manik dan labuci terkini Terkini 2011

Oleh itu, fesyen terbaru untuk tahun 2011 nanti bakal dilihat akan menghadapi transformasi yang besar sewaktu hasil reka kreatif jahitan manik dan labuci itu sendiri. Namun, apa yang mustahak diingatkan, janganlah pula ditinggalkan terus elemen tradisi yang saya kira sebagai pemula awal sulam manik labuci. Apa yang pasti, jika ia diberi nafas baru dan bersifat kontemporari, pastinya keunikan elemen tradisi mampu berdiri bersama megah sebab ia ialah pemangkin asal jahit manik dan labuci akan datang.

Ikhlas,

Syahida Ramli,

Pengasas, Butik dan Akademi Sulaman Sri Classic

Moderator, Online Courses Sulaman Manik