Tibanya tahun 2015, maka trend jahit manik labuci sama berubah. Cara jahit manik dan labuci terkini amat tertumpu kepada kaedah manik labuci 3D, di mana ia nampak natural atau hidup. Ini menunjukkan, ia tak sekadar melekat pada kain fabrik tetapi juga mampu tergantung di atas fabrik. Dan itulah seninya sulaman manik dan labuci terkini di mana bungaan atau motif-motif lain boleh bergerak-gerak di atas kain fabrik umpama bunga-bungaan semula jadi.

 

Tali Tangsi Material Penting Ketika Menyulam Jahit Manik labuci Terkini.

 

Apa yang sungguh penting adalah penggunaan tali tangsi atau seangkatan dengannya yang menjadi unsur dalam satu-satu sulaman manik dan labuci terkini 3D ini. Ini kerana, sifat tali tangsi yang keras pasti membuahkan material hasil rekaan manik dan labuci yang terletak serta teguh tidak sama dengan penggunaan benang yang lembut dan bergerak-gerak.

Gabungan Material Lain Dalam Jahit Manik dan labuci Terkini.

 

Imej Rekaan Sulaman Manik dan Labuci TerkiniSelain itu, anda juga dapat menggabungkan penggunaan benang dan tangsi ketika menyulam manik labuci tersebut. Malahan, cara jahit manik terkini ini mampu juga mengguna pakai berbagai-bagai jenis alatan juga material lain yang tidak sekadar tertumpu untuk manik labuci, kristal, labuci, mutiara serta batuan-batuan sahaja.

 

Ia juga boleh mengguna pakai material-material seperti benang, bulu kambing dan juga stoking apabila memulakan corak rekaan yang mengguna pakai teknik jahit manik labuci terkini 3D ini.

 

Bidang Sulam Manik dan labuci Terkini 3D Adalah Luas.

 

Jadi, sulaman manik dan labuci terkini adalah satu bidang yang luas bagi dikembangkan lagi sewaktu memulakan karya kreatif dalam menjahit manik. Malah, jahit manik terkini ini juga bakal memberikan kepuasan serta kredibiliti kepada penyulam-penyulam bagi mengembangkan bakat-bakat mereka supaya nanti menjadi seorang penyulam yang lebih profesional dalam menghasilkan corak rekaan yang menggunakan cara jahitan manik terkini 3D.

 

Selamat Belajar!

Ikhlas,

Syahida Ramli,

Pengasas, Butik Akademi Sulaman Sri Classic

Jom belajar menjahit sulaman manik!